Proje danışmanı, kamu veya özel sektördeki kurumlarda geçerli olan bir iş tanımına sahiptir. Tübitak, Kosgeb, Arge odaklı özel kurumlar vb. gibi yapılara sahip kamu ya da özel kurumlarında, projeler ve proje odaklı uygulamalar için yetkin bir ekibe ihtiyaç duyulur. Proje danışmanı, oluşturulan proje ekibinin en yetkili kişilerinden biridir. Genel olarak bir proje danışmanından beklenen şey, proje ekibine proje süresi boyunca aktif destek sağlamasıdır. Proje danışmanı da bu genel görev tanımına uygun olarak idari ve mali anlamda destek verecek uygulama ve çalışma fikirleri sunar.
Proje danışmanlığı mesleği için ciddi yetkinlikler ve proje yönetimi tecrübesi gerekir. Yazımızın proje danışmanı nasıl olunur kısmında daha detaylı anlatacak olsak da genel olarak proje danışmanlığı mesleği için gerekli olan özelliklerden biraz bahsetmek yerinde olacak. Proje danışmanı, özel bir konu ya da çalışma için ilgili kuruma danışmanlık hizmeti verir. Projenin önemli paydaşlarından biridir ve görev aldığı süreç boyuncaproje koordinatörü ve ilgili diğer paydaşlarla ortak bir çalışma yürütür. Bu noktada proje danışmanının özel bir konu üzerine uzmanlaşmış olmasına dikkat edilir. İlgili kurum proje danışmanından söz konusu konu hakkında özel bir destek ister ve yöneticilerle ortak bir çalışma ortamı yaratır. İşte danışmanın en önemli özelliklerinden biri, belli bir konuda uzmanlaşmış olması ve proje için çözüm odaklı çalışacak bir bilgi birikimi edinmiş olmasıdır.
Proje danışmanı daha çok danışmanlık hizmeti veren kurumlarda çalışmaktadır. Bazı üst düzey şirketlerde de proje danışmanı pozisyonu bulunmaktadır. Genel olarak bir proje yaratmak için danışmanlık hizmetinden yararlanarak proje yönetimi için en doğru aşamalara geçmek hedeflenir.